Formgivaren Jacob Mattisson och Johanna Haverlind, utställningschef Arbetets museum, har jobbat med utställningen. Foto: Arbetets museum

UFO-utställning tar plats på museum i Norrköping

Publicerad

Den 4 februari öppnar portarna för den nya utställningen UFO Norrköping på Arbetets museum i Norrköping.

Utställningen är gjord i samarbete med UFO-arkivet i Norrköping och även filmkollektivet Crazy Pictures, vars nya långfilm UFO Sweden har premiär senare i år.

– Det kommer vara blandat material från arkivet och även rekvisita från filmen, säger Johanna Haverlind, utställningschef Arbetets museum.

Norrköping

Hon var först lite skeptisk när Crazy Pictures hörde av sig med sin idé om en utställning, men efter att ha träffat de som jobbar på UFO-arkivet, även kallat Archives for the Unexplained (AFU), så ändrade hon sig snabbt.

– Vi fångades av sökandet efter fakta och passionen hos människorna som arbetar där.

Fokus lokalt

En del av utställningens fokus kommer att läggas på lokala observationer av UFO:n, där den första kom redan på 1800-talet.

Besökaren får också lära sig hur observationer granskas kritiskt.

– Det här är ett av de roligaste projekten vi har haft på länge, säger Johanna Haverlind.

SVT Nyheter Öst besökte nyligen UFO-arkivet. Häng med på rundvandringen i klippet nedanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över två ton material har räddats från att slängas – och ska nu arkiveras i ”världens största specialiserade UFO-arkiv” som finns i Norrköping. I videon kan du se några av fynden. Foto: Tina Enström, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet