Svenska byggföretag anställer utländska jobbare

Uppdaterad
Publicerad

Svenska byggföretag anställer nu utländska byggjobbare i egen regi istället för att som tidigare hyra in dem via utländska bemanningsföretag. Först ut är ett bygg- och fastighetsbolag i Linköping.

Bogdan Sandu är en av 34 byggjobbare på bostadsbygget på Slöjdgatan i Linköping. Han kom till Sverige för snart fyra år sedan, som anställd i ett rumänskt bemanningsföretag.

– Jag kom till ett bygge i Malmö som anställd i ett rumänskt byggföretag. När bygget var klart återvände företaget till Rumänien, men jag stannade och nu är jag anställda av BoTrygg.

200 rumäner

Och han är inte ensam. I det Linköpingsbaserade bygg- och fastighetsföretaget BoTrygg som tog över, är över 200 av företagets 220 anställda i produktionen, från Rumänien.

– Vi jobbade med ett antal utländska tidigare, varav en var rumänsk. Vi såg då ett ganska stort problem, dels att de inte skötte arbetsmiljön och att vi inte kunde kontrollera om dom anställda i bolagen fick avtalsenliga löner eller om dom betalade skatt hemma i Rumänien. Så då anställde vi dem själva, säger Adam Cocozza, vd på BoTrygg.

Och det är svenska villkor som gäller för Bogdan och hans arbetskamrater. Lönerna följer svenska avtal och skatt och sociala avgifter betalas i Sverige. 

– Jag tjänar 173 kronor i timmen, plus ackordsersättning, så jag känner mig som svensk, skrattar Bogdan som nu har flyttat till Linköping med sin fru och sitt barn.

Facket positiva

På fackförbundet Byggnads, som självfallet hellre hade sett sina medlemmar på bygget, är man ändå positiv till BoTryggs agerande.

– Företaget har tecknat avtal med oss och hittills verkar de ha följt avtalet, så vi är nöjda med hur BoTrygg har hanterat det hela, säger Magnus Cato, Byggnads region Öst.

Trots att inhyrning av företag och arbetskraft från Östeuropeiska länder anses som billigare, anser inte Adam Cocozza att det blivit dyrare att anställa rumänerna.

– Vi har inte sett några markanta fördyringar, snarare tvärtom. Vi har sett stora kvalitetsförbättringar, säkrare miljö och mer ordning och reda på byggena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.