Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i en av Sveriges största garnfabriker och hör Ulla-Karin Hellsten berätta. Foto: Carl Bruno Tersmeden / SVT

Östergötlands ullspinneri lägger ner – trots stickboomen

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges största garntillverkare, Östergötlands ullspinneri, håller nu på att avveckla verksamheten. Detta trots att stickning de senaste åren blivit allt mer populärt.

I slutet av 70-talet hade Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg flyttat ut på landet utanför Ödeshög och skaffat får.

– Det var ju gröna vågen, man flyttade ut på landet och provade på allt, berättar Ulla-Karin när vi träffas i garnfabriken.

En dag besökte paret en utställning på stadsmuseet i Norrköping och blev inspirerade att starta ett spinneri. De köpte ett nedlagt i Västergötland och flyttade 50 ton maskiner till sin lada. Däribland en ”Spinning Jenny” från 40-talet, den typ av maskin som drog igång den industriella revolutionen ett par hundra år tidigare. Den har varit den sista av sitt slag i Sverige som varit igång, men nu har maskinerna stannat.

Trendkänslig bransch

Ulla-Karin och Börje känner att de börjar bli gamla och inget av deras barn har varit redo att ta över den slitsamma verksamheten. En del av verksamheten kommer att fortsätta, som de stickkurser man anordnar och som bland annat under många år lockat japanska stickgrupper, men vad som ska hända med alla gamla maskiner är ännu oklart.

I klippet ovan berättar Ulla-Karin Hellsten om hur stickning gått från att vara trendigt till att bli otrendigt och nu trendigt igen. Nedan hör du Ulla-Karin berätta historien om sin egengjorda tröja:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör historien berättad på en tröja. Foto: Carl Bruno Tersmeden / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.