Under Kevlaret kan prisas för stödet till killar med självmordstankar

Varje år tar drygt 1.500 människor sitt eget liv i Sverige. 70 procent av dem är män. Mårten Granlund från Vadstena driver en stödverksamhet för killar, och han är nu en av de nominerade till Östgötapriset.

När Mårten Granlund från Vadstena gick i gymnasiet led han av ångest. Utan någon kunskap om psykisk ohälsa tog det tre år innan han fick hjälp. Nu driver Mårten en stödverksamhet för killar, det efter att två av hans killkompisar funderat på att begå självmord.

– Jag förstod snabbt att det handlade om en machokultur. Det finns liksom mallar som berättar för oss hur killar ska vara. Att vi inte ska prata om känslor eller visa oss svaga. Vi ska inte heller söka hjälp, för då har man misslyckats, säger Mårten Granlund.

Genom en plattform på nätet kan killar få stöd. Foto: Erik Jakobsson Ögnelooh

Pratar bara om fysisk hälsa

Han bildade då ”Under Kevlaret”, som betyder under den hårda ytan. Det är en digital plattform dit killar kan vända sig för stöd och för att prata om sådant som Mårten tycker man borde prata mer om redan i skolan.

– Lärarna har ett tungt arbete. Jag tror de sliter som djur. Men jag tror de inte har fått verktygen för att kunna hantera andras mående. Dessutom har skolan ett system där man har ämnen som idrott och hälsa. Men man pratar bara om fysisk hälsa. Det finns inte en enda procent som är avsatt för psykisk hälsa, säger Mårten Granlund.

Så här definieras ”machokultur”

Visa

Machokultur är en samling av normer* som berättar för oss vad man som kille/man förväntas vara. Normer skapar attityder som leder till att pojkar och män strävar efter att vara på ett visst sätt - ”manliga”. Några typiska exempel på hur dessa normer kan se ut:

  • Killar ska inte gråta, prata om känslor eller söka hjälp.
  • Killar ska vara självsäkra och kaxiga.
  • Killar är alltid kåta och ska bara ha sex med tjejer.
  • Killar ska vara vältränade.
  • Det är accepterat för killar att använda våld som ett sätt att uttrycka sina känslor.

*Normer är oskrivna regler, idéer, föreställningar och ideal som kontrollerar hur man förväntas vara, leva och se ut för att passa in i samhället.

källa: Under Kevlaret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer