Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt polisen är kriminella klaner och etniska grupperingar en av polisens stora utmaningar framöver. Se mer i klippet.

Underättelsepolisen: Klaner största utmaningen

Publicerad

I höstas inleddes en intensiv debatt i Sverige om klaner. Ronald Malmkvist, kommissarie i polisens kriminalunderättelsetjänst, bekräftar att det finns klaner och etniska nätverk även i Östergötland och enligt honom är de svåra att komma åt.

– De har med sig sin kultur och tankesätt. Vi andra är marinerade i förtroende för myndigheter. Klansamhällen är inte det och att få dem att lita på socialtjänst, försäkringskassa och polis tror jag är ett jättejobb.

Enligt Ronald Malmkvist behöver polisen mer befogenheter för att kunna bekämpa de kriminella klanerna.

– Här är kanske Danmark ett föregångsland som vi kan lära mycket av i Sverige, säger han.

Totalt räknar polisen med att det finns ett 40-tal kriminella klaner i Sverige. Enligt Ronald Malmkvist finns det idag en klan, eller ”etniskt större nätverk”, verksamt i länet och då i Linköping. Men samtidigt är det enligt honom svårt att dra gränsen mellan klan och etniskt nätverk/gruppering – det finns alltså fler mindre grupper som opererar på ett liknande sätt.

Sysslar med mångbrottslighet

De kriminella klanerna och etniska grupperingarna i Östergötland sysslar med mångbrottslighet, men framför allt narkotikahandel enligt polisen. I andra svenska städer finns det exempel på där klaner infiltrerat samhällsinstutitioner, men enligt Ronald Malmkvist finns det inget som tyder på den utvecklingen i Östergötland just nu.

– Men vi bör ha en vaksamhet. Det är klart det finns intresse från den organiserade brottsligheten att infiltrera myndigheter. Polisen är en myndighet man kan skaffa sig vinning av att infliltrera. En vaksamhet mot det problemet måste vi ha, säger han.
Se Ronald Malmkvist berätta mer om klanerna i Östergötland i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.