Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ylva Karlsson och Sadbere Gashi arbetar som undersköterskor på medicinska kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping Foto: Lovisa Gelin/SVT

Undersköterskor vill också ha höjt OB – ”Vi tycker det är orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal undersköterskor manifesterade på torsdagen utanför Vrinnevisjukhuset i Norrköping för att visa sitt missnöje med att de inte får ta del av det höjda OB-tillägg som regionens politiker fattat beslut om.

Den höjda ersättningen för arbete på obekväm arbetstid gäller en lång rad yrkesgrupper men inte undersköterskorna, vilket skapat starka reaktioner. Undersköterskor har tidigare manifesterat i Linköping och Motala och idag i Norrköping.

– Vi tycker det är orättvist, säger Ylva Karlsson, undersköterska medicinska kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

– Jag har full förståelse för att satsningen kan upplevas som orättvis, men jag vill vara tydlig med att det inte handlar om att vi glömmer bort någon grupp eller värderar deras arbete på något annat sätt. Undersköterskor gör ett jätteviktigt och bra arbete, säger Marie Morell (M) ordförande regionstyrelsen.

Hör mer vad undersköterskan Ylva Karlsson och Sadbere Gashi tycker i klippet ovan.

Det politiska styret, M, KD och L, säger att det inte finns ekonomiskt utrymme för alla och att man prioriterar dom yrken där de finns störst brist.

– I den bästa av världar hade tillägget gällt alla, men det ekonomiska läget innebär begränsningar. I nuläget finns inte resurser att höja OB-tillägget generellt, säger Marie Morell (M).

Socialdemokraterna är kritiska till lösningen och har lämnat en interpellation där de vill ha svar på hur orättvisor om OB-tillägget ska hanteras.

– Vi får många reaktioner på majoritetens beslut, säger Kaisa Karro, (S).

Närmare 1500 undersköterskor har skrivit på en protestlista som ska lämnas till regionfullmäktige.

Ett 20-tal undersköterskor samlades utanför Vrinnevisjukhuset vid 14-tiden idag för att visa sitt missnöje över att regionpolitikernas satsningen på höjt ob-tillägg inte rör dem. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Den politiska ledningen i Region Östergötland, M, KD, L som har stöd av SD, har avsatt 50 miljoner kronor och höjningen börjar gälla den 1 mars. OB- tillägget höjs med 75 procent vid arbete vardagsnätter och helger och gäller för sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och biologer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.