Undersköterskor tar strid

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på sjuksköterskor har gjort att politikerna i region Östergötland försöker locka hit dem med kraftigt höjda löner, men undersköterskorna som inte får någon höjning alls känner sig orättvist behandlade.

Det jäser av ilska bland Östergötlands undersköterskor, politikernas beslut att sjuksköterskelönerna ska höjas med sammanlagt 80 miljoner kronor för att bland annat öka tillägget för obekväm arbetstid, har startat ett raseri bland undersköterskorna som inte får en enda krona av den lönepotten.

– Jag är förbannad. Det här handlar om att skilja människor åt. Men vi jobbar med samma saker varje dag; det är patienter det handlar om, säger Anders Trygg, undersköterska i Linköping.

Men regionrådet, Mats Johansson (S), säger:

– Det här är ju en åtgärd som är riktad för att göra Östergötland mer attraktivt för sjuksköterskegruppen.

Namnlistor mot orättvisan

Det är den stora bristen på sjuksköterskor som är bakgrunden till den här åtgärden från regionledningen. För att nu locka sjuksköterskor till länet så erbjuder man bland annat en löneökning med 66 procent på kvällar och nätter samtidigt som deras arbetskamrater undersköterskorna kammar noll.

För varje dag stegras nu protesterna, och undersköterskan Linda Toresand har blivit något av frontfigur efter att hon dragit igång en stor namninsamling som demonstartion mot den orättvisa behandlingen av undersköterskor.

Meddellönen: Under 25.000

– Det är 1.100 som har skrivit på att det här är väldigt orättvist, och bland dem är det sjuksköterskor också, så vi stöttar ju varandra, säger Linda Toresand.

Den politiska ledningen i Region Östergötland slår dock ifrån sig kritiken:

– Vi måste lyckas med att säkra sjuksköterskebemanningen. Vi har stängt vårdplatser, vi har gått ner i produktion och det kan vi inte fortsätta med säger regionrådet Mats Johansson (S).

Medellönen för en sjuksköterska i Östergötland är 27.800 kronor per månad. Medellönen för en undersköterska är 24.337 kronor per månad och stora löneskillnader kan skapa konflikter menar en del:

– Risken är ju att det blir osämja på arbetsplatsen. Om jag ska arbeta ihop med någon och den personen får mer betalt, då får väl den jobba mer kanske man tycker då säger Susanne Alexndersson, undersköterska på Vrinnevi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.