Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Området Furulund där bekämpningsmedel hittats vid en undersökning Foto: MapCreator/SVT

Förorenad mark i Visby – villaägare uppmanas till åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen på Gotlands har genomfört en undersökning av marken i Furulund i södra Visby. Resultaten visar förekomst av föroreningar i betydande omfattning.

Orsaken till föroreningarna är att flera handelsträdgårdar tidigare haft verksamhet i området och där använt bekämpningsmedel.

Provanalysen från de fastigheter som undersökts visar på förekomst av föroreningar i hela det undersökta området. De vanligaste föroreningarna inkluderar kemikalierna DDT och hexaklorbensen.

– Det handlar om ämnen som kan påverka både människors hälsa och miljön negativt och som vi inte vill ha i våra marker, säger Stefan Persson, chef för miljö- och vattenenheten vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Efter undersökningen uppmanas fastighetsägare nu att ta sitt ansvar. Det kan handla om att inte odla ätbar skörd eller gräva för pool och sprida de hälsofarliga ämnen. Dock är det inte är hälsofarligt att vara i sin trädgård eller att barnen leker på de undersökta platserna.

Fastighetsägare har fått information om läget – se mer i klippet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett informationshäfte har delats ut till de berörda fastighetsägarna i området. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.