Anna Hallbom Foto: Patrik Widegren/SVT

Ung gotländska som vill göra skillnad

Publicerad

Hon har planer på att gå långt inom politiken. Men första steget blir att försöka komma in i fullmäktige på Gotland. Anna Hallbom är en av de unga politiker som vill göra skillnad.

17-åriga Anna Hallbom som bor strax utanför Slite på Gotland tror på ön, säger hon, men har också tankar om framtiden.

– Ja, när jag är ”klar” med Gotland så blir det kanske riksdagen...Kanske partiledare. Men om det är så att Gotland behöver utvecklas så stannar jag kvar, säger Anna. 

”Vrider och vänder på allt”

Hon står som fjärde namn på Gotlandsliberalernas riksdagslista, och på sjätte plats på listan till regionfullmäktige. Av alla som ställer upp i höstens val på Gotland är hon den yngsta och det ser hon som en fördel.

– Unga, och jag, vrider och vänder på allt, och ifrågasätter allting. Vi vill veta hur saker är exakt, men kan också se enkla lösningar på stora problem, funderar Anna Hallbom.

Foto: Patrik Widegren/SVT

Men det finns också de med förutfattade meningar om unga.

– Just när de säger att man inte har någon erfarenhet som ung. Då tänker jag bara att det finns väldigt många som har varit med om saker trots att de bara är 17 år. Till exempel så har jag själv åkt kollektivtrafik. I 11 år. varje dag, säger Anna med ett leende.

Skolpolitiken lockade

Det politiska intresset för Liberalerna väcktes under valrörelsen 2014 då hon fick upp ögonen för Jan Björklund och partiets skolpolitik. Idag är hon ordförande för Liberala Ungdomsförbundet på ön, men hoppas på att komma in i regionfullmäktige. Lyckas det så är hjärtefrågan självklart:

– Utbildning och skolan först! Jag vill slopa flumskolan och stoppa mobbning. Vi ska ha en hög närvaro av elevassistenter och lärare i korridorerna för det är där det händer. Och vi måste anställa fler kuratorer på skolorna, säger Anna Hallbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.