Unga arbetslösa ska lockas till förskolan

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna startar en specialutbildning för unga arbetslösa i Norrköping. Tanken är att fånga upp de som vill jobba i förskolan.

Det är brist på barnskötare och förskollärare, samtidigt går många arbetslösa. Båda de problemen är det tanken att den här utbildningen ska lösa.

Runt 25 ungdomar mellan 20-25 år samlades i en undervisningslokal i centrala Norrköping i måndags. De blir anställda av Norrköpings kommun under ett år. I tjänsten ingår att samtidigt som de studerar på halvtid ska de vara ute på förskolor på halvtid.

Särskilt kollektivavtal

Att ungdomarna faktiskt blir anställda av kommunen beror på att fackförbundet Kommunal har slutit ett särskilt kollektivavtal med Sveriges kommuner och landsting. Det innebär att ungdomarna får anställning under ett år, men de får inte tillgodoräkna sig LAS-dagar som kan ge förtur till anställning.

Det normala på arbetsmarknaden är att om man arbetat 12 månader under en viss tid så har man förtur till de anställningar som eventuellt dyker upp.

Ska ge försmak

Pengarna till utbildningen, och ungdomarnas löner, kommer till största delen från kommunen, men en del skjuter staten till.

Tanken med utbildningen är kanske inte i första hand att man ska få ett jobb efteråt. Förhoppningen är istället att ungdomarna ska få en försmak av att jobba på förskola, och sedan söka vidare till ytterligare utbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer