Unga får politiker som mentor

Uppdaterad
Publicerad

Bara 9 procent av politikerna i svenska kommunfullmäktigeförsamlingarna har utländsk bakgrund.

För att i framtiden få en ändring startar Byrån mot diskriminering i Östergötland till hösten ett projekt där unga med utländsk bakgrund får en politiker som mentor.

15-åriga Zuzu Rabi från Irak är poet, hennes texter är politiska och handlar ofta om mänskliga rättigheter och jämlikhet.

”Jag ska ställa frågor”

Till hösten får hon en kommunpolitiker som mentor.

– Jag ska ställa frågor, lära mig hur det fungerar att vara politiker och så ska jag försöka påverka genom att genom att ge mitt perspektiv som ung med utländsk bakgrund. Jag var bara 8 år när vi flydde från Saddam Hussains Irak. Det har inte varit helt lätt att lära sig det svenska språket och den svenska kulturen, säger hon.

– Det är bra för att utveckla min poesi, mitt samhällsengagemang och lära mig lagar och hur jag kan påverka, säger hon.

Det är byrån mot diskriminering i Östergötland som driver projektet Face to Face där Zuzu är en av 20 ungdomar från Norrköping och Linköping som får en mentor.

Vänster eller höger spelar ingen roll

Zuzu tycker inte att det spelar någon roll om det blir en höger eller vänsterpolitiker. Det viktigaste är att de är proffsiga, har kunskaper att dela med sig av och lyssnar, säger hon. Men Sverigedemokraterna är ett parti som hon skulle vilja förstå bättre och även berätta för om alla de nyanlända som inte är problem utan en tillgång för Sverige.

Ungdomarna får i första hand mentorer som själva har utländsk bakgrund och syftet är att skapa mötesplatser för ungdomar och politiker, säger projektledaren Sara Ekenbjörn.

Projektet ska öka ungdomarnas engagemang och kunskap när det gäller lokal politik och politikerna ska få ett ungdomsperspektiv de kanske inte hade förut.

Unga är underrepresenterade

Bara 9 procent av de folkvalda i landets kommunfullmäktige har utländsk bakgrund.

Och det trots att hela 17 procent av den vuxna befolkningen har utländsk bakgrund, visar siffror från Statistiska centralbyrån.

– Det är problematiskt eftersom beslut kan bli felaktiga. De flesta politiker är medleålders och i slutet av sin karriär och kan kanske därför ha svårt att till exempel sätta sig in i hur det är att vara ung och arbetslös.

– Vi lever i en representativ demokrati men här är en grupp som är dåligt representerad vilket är ett demokratiproblem fortsätter hon.

Något bättre i Östergötland

I Linköping och Norrköping ser det något bättre ut än riket i genomsnitt med 10 respektive 13 procent fulmäktigepolitker med utländsk bakgrund. Men byrån mot diskriminering vill se fler.

Och hoppas att projekt som Face to Face kan göra skillnad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.