Unga flyktingar skapar fotoutställning

Publicerad

Om orden inte räcker till så kan man berätta med bilder. Det är idén bakom en fotoutställning som öppnar i Linköping på torsdag.

Alla ord som behövs finns inte riktigt där och det tar tid att hitta de ord man lärt sig. Så ser vardagen ut för många nyanlända. I ett projekt i Linköping har de istället fått låna kameror för att med bilder berätta om sin vardag.

– Vi var på bussen och han var full av tankar och jag tänkte att det kommer bli en jättebra bild, berättar Sadigh Heidari om en porträttbild som han tagit. Han är en av runt 25 nyanlända ensamkommande ungdomar som deltagit i fotoprojektet.

Kamerorna blev språkverktyg

Ledare har varit dokumentärfilmaren Mattias Löw och poeten Reshma Mansuri Löw. När olika människor möts så händer något. Båda personerna förändras lite av mötet, menar Reshma Mansuri Löw. Ett sätt att skapa sådan möten är exempelvis den aktuella utställningen i Linköping.

– Man skulle kunna säga att det här är ett integrationsprojekt, som mynnat ut i ett sätt att kommunicera genom fotografi, säger Mattias Löw.

– När man inte behärskar ett språk så ges man en kamera för att kommunicera sin vardag, sin verklighet, genom bilder.

Utställningen öppnar i morgon torsdag och pågår till och med 7 mars i Linköpings konsthall.

Hör två av fotograferna berätta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet