De med underkända betyg mår sämre och ju fler underkända betyg ju sämre skattas hälsan, enligt enkätundersökningen. De uppger att de sover och äter sämre samt att de använder mer alkohol, tobak och narkotika, jämfört med dem som har godkända betyg.
– Att vi fått de här resultaten är kanske inte så oväntat. Men vi hoppas är att ungdomsenkäten ska ge fördjupad kunskap och visa exempelvis skolor vilka ungdomar som behöver extra stöttning, och var insatserna ska sättas in, säger Hanna Henriksson, samordnare för ungdomsenkäten från Region Östergötland.
29 procent av ungdomarna angav att de fått underkänt i ett ämne, varav 7 procent underkänts i minst tre ämnen. I grundskolan är det fler killar som har underkända betyg, men på gymnasiet har skillnaden jämnats ut. Ungdomar med utländsk bakgrund, dålig ekonomi i familjen eller arbetslösa föräldrar har också oftare underkända betyg.
Enkäten genomfördes hösten 2020, 8 110 ungdomar deltog och 92 procent svarade på frågan om de fått F eller streck i något ämne.
Om mig
• Enkäten fokuserar på hälsa och livsstil
• Genomförs som ett samarbete mellan Region Östergötland, länets kommuner och Länsstyrelsen i Östergötland
• Genomförs årligen sedan 2014, skolor från länets samtliga kommuner deltar
• Årets upplaga av webbenkäten är precis avslutad och resultatet redovisas i vår
Källa: Region Östergötland