Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kistan har fyra lås som vart och ett kunde öppnas av representanter från fyra städer: Lübeck, Visby, Soest och Dortmund, säger Inger Harlevi, projektledare hos Visby domkyrkoförsamling. Foto: SVT

Unik kista upptäckt på domkyrkans vind i Visby: ”Helt fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

I Visby har en unik upptäckt gjorts i domkyrkan. Det handlar om en välbevarad antik kista som användes under Hansatiden.

En undersökning visar att kistan med största sannolikhet byggdes i mitten av 1200-talet. Den har använts i Visby domkyrka som förvaringsplats för pengar från handeln inom Hansan. Under årens lopp har den dock byggts om till en kista för kollekt.

Bland forskare, historiker och hansaintresserade är kistan en stor nyhet.

– Allihopa är ju jätteförtjusta i detta och tycker det är helt fantastiskt, säger Inger Harlevi projektledare Visby domkyrkoförsamling.

Möbeln har stått på domkyrkans vind, och det var först nyligen som man lade märke till den, och tog reda på hur gammal den var. Den är i förvånansvärt gott skick, något som beror på att den stått i gynnsamma förhållanden.

Se mer om upptäckten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.