Unik ritplats hittad – Dödskallar på trästavar

Uppdaterad
Publicerad

En unik rituell plats där skallar monterats på trästavar har hittats vid de arkeologiska utgrävningarna i Motala.

Det är 8.000 år gamla fynd och liknande stenåldersfynd har inte hittats tidigare i Europa.

Några av skallarna har spår efter särpräglade rituella handlingar. Två av kranierna är ännu uppträdda på trästavar, i bägge fallen har trästaven förts in genom hålet i skallens bas och når hela vägen upp till skallens topp.

Människoskallarna har monterats på trästavar och sedan lagts på botten av en sjö, i en stenpackning.

Stenpackningen är uppbyggd av stora stenar tätt lagda i flera lager och mäter cirka 14 meter i diameter.

I innandömet av en skalle, ett kranium från en ung kvinna, påträffades ett tinningsben från en annan kvinna, avsiktligt instoppat. Vid sidan av ben från människor så har även redskap av ben, horn och sten, samt djurben placerats på stenpackningen i sjön.

Nästa steg blir att ta reda på om de deponerade människobenen kommer från en avancerad begravningsritual, eller om det rör sig om troféer från besegrade fiender.

Laboratorieanalyser kan förhoppningsvis klargöra om skallar och övriga ben kommer från människor som levt i trakten eller har ett fjärran ursprung.

Utgrävningarna görs av ett område som kallas ”Kanaljorden”, strax norr om Göta Kanal i Motala, inför byggandet av en ny järnväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.