Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkeologen Marcus Asserstam håller upp det unika fyndet. Foto: Carl Larsson/SVT

Unik stenyxa från bronsåldern hittad i Norrköping

Publicerad

En flera tusen år gammal stenyxa har påträffats vid de stora arkeologiska utgrävningarna i Pryssgården i Norrköpings utkant. Det är första gången en yxa av sten dekorerad med koncentriska cirklar har hittats.

Yxor med liknande dekor har påträffats, men då har de varit tillverkade i brons.

– Den är gjord av porfyr och cirka 2 500 till 3 000 år gammal, säger arkeologen Marcus Asserstam.

Största utgrävningen

Fyndet gjordes i vad som varit en källare i ett långhus. Källaren har förmodligen sedan fyllts igen och yxan lagts dit.

Mer om det ovanliga fyndet ser och hör du i videon.

Den här delen av Pryssgården har varit kontinuerligt bebodd i 6 000 år. utgrävningarna är de största någonsin i Östergötland.

Förändrad kustlinje

Utmärkande för platsen är också att bebyggelsen tros ha varit tät. Det här har varit en bra plats att leva på. Kustlinjen såg förr inte ut som den gör idag.

Så här antas området sett ut för 6 000 år sedan. Platsen för undersökningarna är markerad med en stjärna. Foto: Arkeologerna

– Det är ett tätt avtryck av människor. Man har hela tiden satt värde på platsen. Här kan vi se samhällsförändringar över tid och hur människor har reagerat på klimatförändringar.

Undersökningarna ger en väldig massa prover som senare ska analyseras. Utgrävningarna håller på några veckor till i år för att sedan fortsätta 2024.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.