Foto: SVT

Unika Hoburgs bank kartläggs

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av avancerad utrustning så vill nu forskare och myndigheter få en bättre bild av hur havsbottnen utanför Gotland ser ut.

Det handlar om området Hoburgs bank, en unik miljö i Östersjön.

Det handlar om en jämförelsevis frisk botten i Östersjön där musslor och fisk frodas i de syrerika vattnen som finns vid Hoburgs bank söder om Gotland.

– Det ligger en bit ut från kusten. Så man har generellt väldigt god vattenkvalitet där. Det ligger också ovanför språngskiktet som gör att man har mycket vatten i rörelse. Så man har inte de här döda bottnarna som man kanske tänker på när man pratar om Östersjön, säger Gustav Kågesten, maringeolog på SGU.

”Saknar underlag”

Det är Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, som med sitt fartyg Ocean Surveyor kartlägger ett 1200 kvadratkilometer stort område. Med utgångspunkt i Visby så har man under åtta veckor gjort resor till platsen. Uppdraget kommer från Havs- och Vattenmyndigheten som nu vill få en detaljerad bild av bottnen vid Hoburgs bank.

– Syftet är att skapa ny kunskap om de här speciella områdena. Generellt med havet så saknar vi mycket data. Det gör att vi också saknar underlag för beslut som kan gälla att skydda områdena eller att utveckla dem, säger Gustav Kågesten.

Grund för framtida arbete

Till skillnad från land så är havsbottnen relativt outforskad. Och trots att delar av Hoburgs bank är ett Natura 2000 område, så går många fartyg förbi här varje dag. Bättre kunskap om området skulle kunna ligga till grund för att flytta farlederna i framtiden.

– Om man tänker sig att när man lägger en motorväg på land så har man otroligt bra kunskap om var man lägger den. I havet så har vi inte alls den typen av kunskap. Det håller man sakta men säkert på att försöka ändra på, säger Gustav Kågesten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.