Det unika fyndet Foto: Peter Zetterlund, Arkeologerna, Linköping, Statens historiska museer

Mystiskt medeltida fynd hittat i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

På det runda föremålet av bly finns kors och gåtfulla runor, som visar att det är medeltida. Föremålet har troligen använts för att ge någon form av skydd.

– Det här är ett väldigt ovanligt fynd. Det har hittats liknande föremål tidigare men de har inte varit av den här formen, säger arkeologen Karin Lindeblad.

Runor från medeltiden

Magnus Källström vid Riksantikvarieämbetet, som är expert på runor arbetar just nu med att tolka runorna som finns inristade på föremålet. Runformerna och språket visar att de har ristats på medeltiden.

– Det handlar om en van runristare, som är väl bekant med tekniken, säger Karin Lindeblad och berättar vidare att runorna är svårtolkade.

Men en del av texten som finns inristad kan tolkas som ”komma oskadd från förbannelserna” eller möjligen ”från banemännen”

– På baksidan av föremålet finns ett kors och det handlar om en förkristen sed eller rit, säger Karin Lindeblad.

Kan ha varit till för att ge någon form av skydd

Föremålet som är runt fem, sex centimeter kan ha varit till för att ge någon form av skydd.

– Man har också kunnat se att det står någonting om mö, flicka, jungfru. Så man kan ju fundera om det är hon som skulle helas eller botas, hävas ur förbannelse, säger Karin Lindeblad.

”Någon form av kristlig koppling”

Inskrifter på blyföremål brukar vara på latin, men i det här fallet verkar det vara på fornsvenska. Föremålet hittades i åkermarken på det som tidigare var en av gårdstomterna i Fyrby, grannbyn till prästgården i Östra Eneby.

Varför föremålet hittats just här är svårt att veta, säger Karin Lindeblad.

– Det är jättespännande men det finns ju ett kors på baksidan så det har väl någon form av kristen koppling, säger hon.

I området har flera fynd gjorts och platsen är mycket spännande, tillägger Karin Lindeblad. I maj månad ska fyndet visas för allmänheten därefter kan föremålet hamna på något museum.

Arkeologen Magnus Lindberg gick med metalldetektor, som gav kraftig signal. Det tunga föremålet i bly hittades då. Foto: Arkeologerna, Linköping, Statens historiska museer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.