Följ med in på solcellsfabriken Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Universitetets solceller har blivit framgångsrikt företag

Uppdaterad
Publicerad

På Linköpings universitet har organiska och böjbara ljusceller tagits fram – som nu används inom hemelektronik.

Vid Ebbepark i Linköping ligger företaget som trycker solceller på plast. Tekniken togs fram på Linköpings universitet och en av grundarna är Olle Inganäs. Han berättar att solceller av kisel total dominerar solcellsmarknaden i dag eftersom de blivit så billiga. Priserna har sjunkit med 80 procent de senaste tio åren, men så småningom hoppas han att de organiska ljusceller man tillverkar i Linköping kan ta en stor del av marknaden, eftersom det är ett material som kräver mycket mindre energi att tillverka.

Företaget växer kraftigt

Företaget heter Epishine och har i dag ett 30-tal anställda, men man räknar med att fortsätta att anställa minst fem personer varje år. Än så länge gör man ljusceller som driver apparater med hjälp av inomhusbelysning, men planen är att så småningom ta sig utomhus och arbeta med solljus istället, eftersom behovet av solenergi är enormt.

Linköping

Följ med in i fabriken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet