Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Graffitimålningen har tagits bort från byggnaden i Visby hamn som ägs av Region Gotland. Foto: Polisen, Patrik Widegren/SVT

Uppmärksammad dom om lamm-graffiti i Visby hamn överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Mannen togs i princip på bar gärning när han hade sprayat ett lamm på en byggnad i Visby hamn. Han erkände, men friades sedan i en uppmärksammad dom av Gotlands tingsrätt. Anledningen var att betongfasadens ”skönhetsvärde” hade ökat.

Det hölls ingen regelrätt rättegång eller huvudförhandling i målet. Det avgjordes istället genom parternas inlagor. Åklagaren hade yrkat på dagsböter för skadegörelse.

Men eftersom Gotlands tingsrätt inte hade fått in något krav på ersättning för skadegörelsen av fastighetsägaren Region Gotland, så var det oklart om det faktiskt var tal om någon skadegörelse.

Starta klippet ovan för att höra mer om diskussionerna kring domen och målningens ”skönhetsvärde”.

I domen står det:

”Tingsrätten konstaterar att regionen inte har framfört något enskilt anspråk med anledning av händelsen. Denna omständighet talar för att regionen inte har uppfattat att målningen har inneburit att en skada har uppkommit på fasaden. I avsaknad av utredning och bevisning om regionens inställning i detta hänseende övergår tingsrätten till att pröva om en skada kan anses ha inträffat utifrån objektiva utgångspunkter.”

Tingsrätten kom sedan fram till att graffitimålningen inte var skadegörelse och friade mannen.

Åklagaren har överklagat domen. Denna gång med ett ersättningskrav från Region Gotland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.