”Jag gav mig visst in på minerat område.” Foto: SVT Östnytt

Ut ur partiet för kritik mot islam

Uppdaterad
Publicerad

Robert Höglund, Socialdemokrat i Norrköping och medlem i partiet i hela sitt vuxna liv, tvingas nu lämna partiet. Det som fällde honom är en kritisk insändare om islam och muslimer.

– Det känns inte bra. Jag är både ledsen och arg, men jag upplevde inte att jag hade något annat val än att skriva under min utträdesansökan, säger Robert Höglund till Östnytt.

Det var i början av januari som han skrev en kritisk insändare i tidningen Folkbladet som rubriksattes: ”Islam tycks vara ondskans religion”.

I insändaren tar han avstånd från angreppen mot moskebyggnader som hade skett dagarna innan, men han kritiserar också religionen och dess företrädare, bl a för att unga muslimer i Sverige rekryteras till terrorgrupper utomlands.

 ”Det är högst oklart om svenska imamer och islamiska samfund avråder eller uppmuntrar till detta”, skriver han bl a i sin insändare.

– Det är ju dom som har störst möjlighet att påverka dom unga, menar han.

Internt har Robert Höglunds insändare orsakat hård kritik.

– Insändaren var väldigt diskriminerande med svepande formuleringar, säger Lars Stjernkvist, socialdemokraternas främsta företrädare i Norrköping.

– Men sämst var att insändare gav sken av att återge socialdemokratiska värderingar och politik. Detta eftersom han undertecknade den, inte bara med sitt namn, utan med partibeteckning, säger Lars Stjernkvist.

Enligt Lars Stjerkvist fick Robert Höglund en chans att nyansera sina åsikter i en ny insändare, men även efter den och samtal internt, vidhöll Robert Höglund sina åsikter.

– Då blev det svårt för oss att inte agera, säger Lars Stjernkvist.

Robert Höglund, tycker själv att det blivit lågt till tak i partiet.

– Ja, det kanske fanns några olyckliga formuleringar i den första insändaren, men i den andra insändaren så tycker jag att jag var mycket tydlig med att jag inte anser att alla muslimer är, eller stöder terrorister.

– När det gäller de mördade tecknarna i Paris så talas det om att de ska kunna få rita vilka bilder på Muhammed som helst. Yttrandefriheten ska vara obegränsad. Och det anser jag med. Men den rätten gäller tydligen inte en socialdemokrat i Norrköping, säger han.

För några dagar sedan kom en partiföreträdare hem till Robert Höglund och han fick skriva på sitt utträde ur partiet.

– Jag ångarar nu att jag skrev på. Jag har varit medlem i över 50 år och haft flera förtroendeuppdrag. Jag borde ha vägrat så att de hade fått kasta ut mig med buller och bång, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer