Arkivbild på odling av MRSA Foto: Cornelius Poppe/TT

Utbrott av multiresistent bakterie på Vrinnevisjukhuset

Publicerad

En klinik på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har drabbats av ett utbrott av den multiresistenta tarmbakterien VRE. Ett tiotal patienter berörs.

Tarmbakterien är svårbehandlad eftersom den är resistent mot antibiotika.

– Utbrottet är bekymmersamt, särskilt med tanke på det pressade läget vid sjukhuset utifrån pandemin. Vi har nu bildat en särskild arbetsgrupp som vidtar ett antal kraftfulla åtgärder för att hantera situationen. För att skydda patienter från smitta har vi fått göra en mindre neddragning av antalet vårdplatser, säger Erik Stenkvist, chefläkare vid Vrinnevisjukhuset, i en kommentar på regionens sajt.

De drabbade patienterna vårdas på en avdelning på kirurgiska enheten och sedan utbrottet blev känt har en särskild arbetsgrupp tillsats. Dessutom sker provtagning av patienter inför inskrivning till vårdavdelning, under vårdtiden och vid utskrivningen.

Utrymmen städas även extra noggrant, då bakterien lätt får fäste på olika ytor och kan på så vis spridas vidare.

VRE

Anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.

VRE sprids oftast genom händer som förorenats vid exempelvis toalettbesök. Risken att du sprider smitta är större om du har diarré. Att ha urinkateter, stomi eller vätskande sår kan innebära en ökad risk för att sprida smitta om VRE finns i urin, avföring eller sår.

Vid de tillfällen som VRE orsakar infektioner kan de ge upphov till urinvägsinfektioner, infektioner efter operationer i magen och i sällsynta fall blodförgiftning och infekterade hjärtklaffar.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.