Spridningen av bakterien upptäcktes vid en rutinkontroll enligt regionen och berör ett mindre antal barn som vårdats på neonatalavdelningen på barn- och ungdomsmedicinska kliniken vid Vrinnevisjukhuset. Den berörda kliniken och Smittskydd och vårdhygien i Region Östergötland ser allvarligt på utbrottet och har vidtagit åtrgärder för att stoppa spridningen.
”Aktiverat våra rutiner”
– Vi har aktiverat våra rutiner för att på ett effektivt och samlat sätt hantera och begränsa spridningen av bakterier med resistensproblematik, säger Erik Stenkvist, chefläkare vid Vrinnevisjukhuset i ett pressmeddelande.
Enligt Region Östergötland har patienterna, ”med något enstaka undantag”, inte haft några sjukdomssymtom kopplade till att de är bärare av bakterien.
En särskild utbrottsgrupp har tillsatts för att hantera händelsen.
MRSA
• MRSA står för Meticillinresistent Staphylococcus aureus, vilket betyder gula stafylokocker som är resistenta mot meticillin (en typ av antibiotika).
• Bakterien kan ibland orsaka allvarliga infektioner, men det är ovanligt. Det kan till exempel handla om infektioner i en led eller i skelettet.
• MRSA sprids genom kontaktsmitta.
• Har man inga riskfaktorer, som kroniska sår eller eksem blir man vanligtvis bara tillfällig bärare av MRSA.
Källa: Vårdguiden och Folkhälsomyndigheten