Norrköpings Hamns VD Henrik Åkerström tycker det känns bra att utbyggnaden av hamnen kommer igång till hösten. Foto: Norrköpings Hamn

Utbyggnaden av Pampushamnen i Norrköping tar fart

Uppdaterad
Publicerad

Under 2019 påbörjades arbetet med att bygga ut Pampushamnen i Norrköping. Det muddrades för att få till rätt djup, och till hösten börjar arbetet med den nya kajen.

– Det känns verkligen roligt. Det är det andra steget i utbyggnaden. Det första var när vi muddrade för att få till rätt djup, säger Henrik Åkerström, VD för det kommunala bolaget Norrköpings hamn.

Med den nya kajen flyttar Norrköpings hamn successivt ut all sin verksamhet till Pampushamnen och överger därmed den klassiska Inre Hamnen som nu blir till ett bostadsområde.

Norrköping

Mera konkurrenskraftig

Utbygget handlar bland annat om att delar av den nuvarande kajen rivs och att det blir 370 meter ny kaj, och så det blir en ny hamnplats för gods. Allt ska stå klart 2024 till en total kostnad av 1,2 miljarder kronor varav kajbygget beräknas kosta 345 miljoner.

– Det här är jätteviktigt för Norrköpings hamn och för näringslivet i regionen med import och export. Vi säkrar faktiskt Norrköpings hamn för de kommande 80 till 100 åren, säger Henrik Åkerström.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet