Fyra bolag har varit ute i fält och undersökt dragningen av första delen av Ostlänken. Foto: SVT

Utländska bolag vill bygga första etappen av Ostlänken

Uppdaterad
Publicerad

Minst fyra byggbolag varav två utländska har anmält intresse att bygga Kardonbanan, den första etappen av Ostlänken. Och den kommer att börja byggas i november enligt Trafikverket och Norrköpings kommun, om inte ett överklagande fördröjer det hela.

Det har stötts och blötts. Det har förskjutits och förhalats. Första etappen av höghastighetsjärnvägen Ostlänken är den så kallade Kardonbanan, ett industrispår i Norrköping. Nu ser det kanske ut som att projektet  till slut har fått en tidpunkt för byggstart.

TV: Utländska bolag vill bygga Kardonbanan

– Jag vill inte använda ordet kanske. Jag litar på att vi börjar bygga i november, säger Leif Lindberg, teknisk chef i Norrköpings kommun.

– Vi har planerat för en byggstartsceremoni i november, säger Trafikverkets projektledare Youssef Hasib.

Utländska bolag vill bygga

I går gick anbudstiden ut för de byggbolag som vill bygga Kardonbanan och i dag säger man från kommunen att det är fyra bolag som varit ute i fält och undersökt dragningen som Kardonbanan ska ha. Enligt uppgift så är det två utländska entreprenörer.

– Vår förhoppning är att vi har en entreprenör på plats inom kort, säger Youssef Hasib på Trafikverket.

"Det finns utländska intressen bland de som lagt anbud", säger Björn Magnusson, projektchef. Foto: SVT

– Ja det är fyra bolag som varit ute och tittat, sedan kan det vara fler som lämnat anbud men som inte varit ute i fält, och det finns utländska intressen bland de som lagt anbud, säger Björn Magnusson, projektchef hos Norrköpings kommun.

Kan ändå bli ytterligare fördröjt

Men det kan fortfarande bli ytterligare fördröjning av byggstarten, om entreprenörer som inte fått jobbet överklagar detta.

– Risken att det blir ett överklagande finns ju och det innebär ju en förskjutning och hur lång tid det tar kan vara lite olika men visst finns det en risk, säger Leif Lindberg, teknisk chef i Norrköpings kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ostlänken

Mer i ämnet