Ända sedan år 2000 har fiskare som får sin fångst eller redskap förstöra av säl kunnat ansöka om skyddsjakt hos Naturvårdsverket. Foto: TT

Utökad säljakt på gång i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Enligt forskare vid Stockholms universitet kan en utökad skyddsjakt skydda de ofta sviktande fiskbestånden i Östersjön. 

Mer säljakt är på gång i Sverige, det rapporterar Vetenskapsradion.

Torskfiskaren Sture Hansson menar att säl och skarv äter minst lika mycket fisk som fiskarna tar upp. Han menar att jakten bör gå över från att bara se till att skydda fisket till att minska själva sälbeståndet.

– Det handlar inte om utrotning. På samma sätt som vi inte utrotar älgen när vi jagar den så ska vi inte utrota sälen, säger han till Vetenskapsradion.

Ända sedan år 2000 har fiskare som får sin fångst eller redskap förstörda av säl kunnat ansöka om skyddsjakt hos Naturvårdsverket.

Idag anses bestånden livskraftiga och det finns mellan 30 000 – 50 000 sälar totalt i Östersjön, enligt Naturhistoriska riksmuseet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.