Utredningen som nu presenterar sina förslag föreslår att tillståndskravet slopas från den 1 juli 2025. Foto: TT

Utredare: Slopa tillstånd för kameraövervakning

Publicerad

Det ska bli enklare att kameraövervaka, föreslår regeringens utredare. Kommuner, regioner och myndigheter ska inte behöva tillstånd alls och polisen ska få sätta upp kameror på fler platser.

– Regeringen ser att det finns en väldigt stark efterfrågan från kommuner att använda kameraövervakning, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff och fortsätter:

– Och det med mindre byråkrati än det finns i dag.

Förslaget: Slopa kravet

Kommuner, regioner och myndigheter behöver tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) för att sätta upp kameror på allmän plats. För ett drygt år sedan tillsatte regeringen en utredning för att luckra upp reglerna.

Utredningen som nu presenterar sina förslag föreslår att tillståndskravet slopas från den 1 juli 2025.

– Det innebär att IMY kan ägna sig åt tillsyn i stället för tillståndsgivning, säger den särskilda utredaren Peder Liljeqvist.

Den avvägning som IMY tidigare gjort, mellan behovet av övervakning och intrång i den personliga integriteten, ska nu göras av kommuner och regioner.

Finns det kompetens för att upprätthålla kvalitet i de bedömningarna i exempelvis små kommuner?

– IMY behöver få ett större ansvar för att ge råd, vägledning och struktur. Även Sveriges kommuner och regioner (SKR) kan ta på sig ett ansvar att utbilda. Det är helt rätt att alla småkommuner kanske inte ens har jurister anställda, men det finns andra sätt.

Polisen och andra brottsbekämpande myndigheter har tidigare undantagits från tillståndskrav, och utredningen föreslår att de ska få övervaka under flera omständigheter. Bland annat ska man få sätta upp kameror där det framöver bedöms finnas risk för brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kameror är ett effektivt sätt att identifiera brott, säger Sophia Jarl (M) ordförande kommunstyrelsen Norrköping Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.