Foto: Mikko Lindskog/SVT

Utställning om det bortglömda kriget

Uppdaterad
Publicerad

För 100 år sedan började första världskriget, ett bortglömt krig om man jämför med allt som skrivits om andra världskriget. Det vill Flygvapenmuseum i Linköping råda bot på med en ny utställning.

Enligt utställningsproducenten Matilda Bengtsson finns det likheter mellan tiden som ledde fram till första världskriget och vad vi upplever idag. I båda fallen var det oroligt i världen och nationalistiska tankar blev mer framträdande.

Utställningen riktar in sig lite extra på ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern. Redan i arbetet med utställningen har en gymnasieklass varit med som bollplank åt utställningsmakarna.

När skolklasser besöker utställningen är det tänkt att ungdomarna ska reflektera över de frågor som tas upp. Kanske dyker även ungdomarnas egna tankar upp på en bildskärm, för utställningen är tänkt att utvecklas under tiden den finns på Flygvapenmuseum.

Utställningen öppnar nu på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.