Uttern vägleds i Linköping

Publicerad

Projektet ”Uttersäkra Linköping” har gjort att inga uttrar dödats i trafiken sedan starten 2014.

Innan projektet drog igång så hade minst fyra uttrar körts ihjäl i Linköping med omnejd, skriver tidningen Våra rovdjur. Arbetet har främst handlat om att få uttrarna att ta sig fram under vägar via trummor i stället för att ta sig fram på vägar.

– Det har gått riktigt bra. Uttrarna nyttjar de åtgärder vi har skapat. Nu har vi en etablerad stam i Linköping, berättar Anders Jörneskog, kommunekolog.

I Linköping har man skapat naturliga stränder vid broar, revimarkeringsstenar, utterbryggor, stängsling och utterkulvertar. Detta främst i området kring Smedstadbäcken och Tinnerbäcken i stadens södra delar. Varningsskyltar har också satts upp vid vägarna i dessa marker.

Projektet har hittills kostat 150.000 kronor men kostnaden kommer att stiga något eftersom en större åtgärd är planerad att bli klar innan årskiftet.

– Vi ska plocka fram Tinnerbäcken vid Slestadrondellen, nära brandstationen vid Vallastaden.

– Det är ett spektakulärt djur som är fridlyst och rödlistat och dessutom har Linköpingsborna visat stort intresse för det. Så uttrarna är väl värda att skydda, säger Anders Jörneskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.