Foto: Björn Olsson/TT

V i Linköping kritiska mot samarbete med Kina

Publicerad

Sedan 1997 har Linköping varit vänort med Guangzhou i Kina. Nu ställer sig Vänsterpartiet kritiska till det samarbetet.

Vänsterpartiet har i en interpellation till kommunfullmäktige frågat om det går att samarbeta med diktaturer, utan att man därmed rättfärdigar dem.

Man skriver att ”de demokratiska fri- och rättigheterna inskränks inte enbart gällande åsikts- yttrande-, religions- och mötesfrihet, utan omfattar samtliga delar av människors liv. Trots att enbarnspolitiken formellt avskaffades 2016 så kommer fortfarande rapporter om tvångsaborter och tvångssteriliseringar. Öppet homosexuella är lika vanligt förekommande som enhörningar”.

Följer UD:s riktlinjer

Kommunfullmäktiges ordförande Helena Balthammar (S) skriver i svaret på interpellationen att man följer Utrikesdepartementets rekommendationer när det gäller internationella samarbeten.

Balthammar skriver också att kommunen i samarbetet med Guangzhou lyfter de mänskliga fri- och rättigheterna ”samt hur vi bedriver vårt arbete utifrån demokratiska principer är viktigt och det är en del av vårt bidrag, om än litet, till demokratiseringsprocessen i Kina”.

Därmed anses interpellationen vara besvarad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer