Foto: Mikael Fritzon / TT

Vaccin mot säsongsinfluensa och dos tre samordnas på Gotland

Publicerad

Vaccin mot säsongsinfluensan ska ges samtidigt som dos tre mot covid-19 för de grupper det berör. Enligt Region Gotland är tanken att det ska räcka med en bokning och ett vårdbesök. I Östergötland kommer de äldre få vänta en vecka mellan de olika vaccinen.

Bokningen öppnade 1 november för de födda 1941 eller tidigare, skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Att bokning sker för två olika vaccinationer samtidigt innebär att trycket kan väntas bli ovanligt högt. Vi behöver därför öppna telefonbokningen av säsongsinfluensavaccination i omgångar i år, säger Ulrica Widange, tillförordnad vaccinsamordnare vid Region Gotland, i pressmeddelandet.

Vaccinationerna mot säsongsinfluensan inleds tisdagen den 9 november. Den som är 65 år eller äldre, gravid från och med vecka 17 eller har vissa kroniska sjukdomar erbjuds avgiftsfri vaccinering.

I Östergötland kommer regionen att arbeta lite annorlunda:

– För dem på särskilt boende kommer vaccinen ges med en veckas mellanrum. För dem ned till 80 år rekommenderar vi också en veckas mellanrum. De i åldersspannet 65-79, och som fick sin andra dos mot covid-16 för minst sex månader sedan, kan kombinera om de så önskar, säger Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare på Region Östergötland, till SVT Nyheter Öst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet