Under sommaren kommer Vaccinbåten att stanna till på 17 platser längs Göta kanal. Foto: TT/ Vaccinkliniken

Vaccinbåten seglar genom Göta kanal

Uppdaterad
Publicerad

TBE-viruset breder ut sig över landet och antalet fall av den fästingburna sjukdomen har ökat under de senaste åren.

För att sprida kunskap men även vaccinera semesterfirare och turister så kommer Vaccinbåten under sommaren att segla genom Göta kanal.

Det är inte bara på ostkusten som TBE-viruset är ett problem längre. Viruset har sakta men säkert också spridit sig vidare västerut.

– Ja, vi ser att antalet rapporterade fall ökar inåt i de mellersta delarna av landet. Och då passar det bra att vi gör den här resan på Göta kanal, som går genom de nyare riskområdena, säger Elisabeth Helger, vd och marknadsansvarig för Vaccinkliniken.   

TBE

Startar i Söderköping

Vaccinbåten avseglar från Söderköping den 13 juli. På vägen tvärs genom Sverige så kommer båten att stanna till på 17 platser längs Göta kanal.

Trots att vi i de mest kända riskområdena har blivit allt mer medvetna om riskerna, så visar en ny undersökning från läkemedelsföretaget Pfizer att var tredje person inte fullföljer vaccinationsprogrammet, som består av tre sprutor. Och hälften av de vaccinerade missar den första påfyllnadsdosen som ska tas tre år efter grundvaccinationen.

– Det är viktigt att man inte slarvar. Du har inte något skydd förrän du har tagit den andra sprutan, avslutar Elisabeth Helger.

Vad är TBE?

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation (encefalit) orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärnhinne- och hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.

Sjukdomen sprids via fästingar som smittas när de suger blod från ett smittat djur. Fästingarna kan också överföra smittan direkt till sin avkomma.

Människan smittas genom bett av fästingar. De flesta fallen sker under sommaren och hösten.

Sjukdomen smittar inte från person till person. Inkubationstiden är vanligen mellan en och två veckor.

Det finns vaccin mot TBE som har god skyddseffekt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TBE

Mer i ämnet