Foto: SVT

Massvaccinering ska hindra nya utbrott av mjältbrand

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande vet ingen vad som orsakade sommarens utbrott av mjältbrand kring Omberg. 15 djur dog och just nu pågår årets vaccineringen av betesdjur i området, för att undvika ett nytt utbrott.

Idag var det Stig Widells drygt 150 kor.

– De tycker ju att det är sådär roligt, faktiskt. De blir ju stressade när man måste ta in dem i buren. Det märks tydligt på dem, annars är de ju så lugna och fina, säger Stig Widell, lantbrukare som har gården Orrnäs.

Utbrott av mjältbrand

”Vi känner oss trygga”

Totalt är det cirka 3.500 nötkreatur och får som måste få påfyllning av vaccin innan de ska ut på sommarbete.

– Vi känner oss trygga med hur det här ska bli efter den här vaccineringen. Det här är ju en påfyllnadsdos. De här djuren är redan vaccinerade två gånger, säger distriktsveterinär Suzanne Jernberg.

Vaccineras flera gånger

Djuren kommer också att vaccineras de kommande två åren.

Hur säker kan man vara på att det inte blir fler utbrott?

– Det kan man inte vara säker på. Inom det här vaccinationsområdet kommer vi vaccinera samtliga djur som ska vara på bete i sommar. De djuren är fullt skyddade, säger Anna Tubbin, handläggare på Jordbruksverket.

Se tv-inslaget på SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet