Karta visar läget för solcellen

Uppdaterad
Publicerad

Funderar du på att sätta solceller på ditt hustak men undrar vad det kan ge? De som bor i centrala Linköping med omnejd kan finna svaret på den nya så kallade Solkartan på kommunens hemsida.

Resultatet från kartan är en uppskattning baserad på meteorologiska data och hur huset ser ut. Den är ett av flera underlag som kan användas när man bestämmer sig för att installera solel.

Kartan kan användas av privatpersoner med villa. Men ska även användas av de kommunala bostadsbolagen Stångåstaden och Lejonfastigheter när de överväger att bygga solceller. Redan nu finns till exempel solceller på stadsbibliotekets tak.

Detta som en del i målet att göra hela Linköping till en koldioxidneutral kommun till år 2025.

För närvarande omfattar kartan bara de centrala delarna samt Linghem, Sturefors, Ekängen och Malmslätt. Men målet är att den ska omfatta även landsbygden på sikt.

Flera andra kommuner i landet har solkartor, bland annat Eskilstuna och Göteborg. Även Norrköping ligger i startgroparna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.