Väderstad, är en svensk tillverkare av lantbruksmaskiner. I år bedöms försäljningen av maskiner i fabriken i Väderstad bli cirka 25 procent lägre än föregående år. Foto: TT

Väderstad varslar om uppsägning – drabbar 45 medarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tydlig nedgång på marknaden det senaste året varslar nu Väderstad AB om uppsägning av 45 medarbetare.

– Just nu är situationen tuff, säger företagets vd Henrik Gilstring.

Med instabila spannmålspriser och höga räntor är många lantbrukare under finansiell press. Väderstad AB är inget undantag.

– Just nu är situationen tuff i hela Europa och vi ser att det kommer fortsätta att vara så en tid framöver, säger Henrik Gilstring, vd för Väderstad Group.

Han bedömer att försäljningen av maskiner i år från fabriken i Väderstad kommer att bli cirka 25 procent lägre än föregående år.

För att balansera ekonomin har lantbruksföretaget lanserat flera sparprogram de senaste månaderna och inte förlängt avtalen för visstidsanställd personal, inhyrd personal och konsulter. Men nu görs bedömningen att det inte räcker och att de tvingas varsla om uppsägning på grund av arbetsbrist av 45 kollektivanställda arbetare.

De som berörs är medarbetare i produktion vid fabriken i Väderstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.