Nils Spangenberg, vd för Vadstena-Akademien, säger att donationen bland annat öppnar upp för operaföreställningar på Vadstena Gamla teater. Foto: Peter Holgersson och Jonas Ekströmer/TT

Vadstena-Akademien får mångmiljonbelopp genom testamente

Uppdaterad
Publicerad

Ett par, som genom åren engagerat sig i Vadstena-Akademien, har donerat ett mångmiljonbelopp till verksamheten genom sitt testamente. Enligt vd:n Nils Spangenberg ska de använda pengarna för att storsatsa på operan.

– De tyckte verkligen om det vi gjorde och uttryckte det flera gånger. Det här är otroligt generöst, säger Nils Spangenberg, vd för Vadstena-Akademien.

Nils Spangenberg säger att pengarna främst ska användas för att utveckla fler operaproduktioner, digitalisera och bredda verksamheten, samt för att öppna upp för internationella samarbeten.

Vadstena

Tuff tid för scenkonsten

Enligt Nils Spangenberg har de, på grund av en begränsad ekonomi, tidigare inte kunnat göra allt som de önskat. Men tack vare donationen har de nu fått den möjligheten igen.

– Det känns ju också väldigt speciellt att i den här tiden, när scenkonsten lider, så händer det plötsligt något för oss, säger Nils Spangenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet