– Vi bygger väldigt mycket men det som byggs är inte anpassat efter det behovet som finns, säger Muharrem Demirok (C) kommunalråd och vice ordf i samhällsbyggnadsnämnden i Linköping. Foto: SVT

”Vallastaden botar inte bostadsbristen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en månad kvar till Sveriges största bomässa startar och då experimentstadsdelen Vallastaden i Linköping ska invigas. Men den här typen av byggnation botar inte bostadsbristen, menar Linköpingspolitiker.

 I 200 av de totalt 1000 nya bostäderna så har nu folk flyttat in. När bomässan startar den 2 september så ska ytterligare 500 ha flyttat in i sina nya hem.

Vid årsskiftet räknar man med att det ska vara fullt i alla lägenheter och villor i det som kallats Sveriges mest omtalade och spännande stadsdel.

Vallastaden2017

Bullrande byggarbetsplats

– Här finns det cykelupphängning. Här på översta våningen har vi gemensamma odlingslådor där man kan odla grönsaker. Själv odlar jag morötter och polkabetor, säger Christoffer Rosendahl, kommunpolitiker (C) och en av dem som redan flyttat in i Vallastaden.

– Det första intrycket är att det kommer att bli fint men just nu är det väldigt rörigt, säger Christoffer Rosendahl som precis flyttat in i sin lägenhet. Foto: SVT

SVT fick hälsa på i en av de lägenheter där det flyttats in. Men det är långt ifrån någon lugn och behaglig omgivning än så länge, eftersom området fortfarande är en stor och bullrande byggarbetsplats.

– Det är inte jättejobbigt att bo här men det låter ganska mycket. Det första intrycket är att det kommer att bli fint men just nu är det väldigt rörigt och jag förstår inte hur det ska hinna stå klart på en månad, säger Christoffer Rosendahl, som för övrigt är  som precis flyttat in i sin lägenhet.

Kommer inte att vara klart till mässan

Att det inte kommer att vara helt klart tills invigningen av bomässan om en månad, då det totalt väntas 100 000 besökare, är något som inte oroar oppositionsrådet i Linköping.

– Det kommer att vara möjligt att gå omkring och se Vallastaden vid bomässan. En del kommer dock inte att stå färdigt men det är också charmen med ett sådant här område. Vi vill att människor ska se hur en stadsdel växer fram och inte bara en kuliss, säger Muharrem Demirok (C) kommunalråd och vice ordf i samhällsbyggnadsnämnden i Linköping.

Det som byggs är inte anpassat efter behovet

Vallastaden har en tydlig experimentkaraktär över sig med mycket tätt byggda hyres- och bostadsrättshus och dessutom flera villor och radhus, där det ena kåken inte är det andra lik.

– Vi vill att människor ska se hur en stadsdel växer fram och inte bara en kuliss, säger Muharrem Demirok (C) kommunalråd Foto: SVT

Den etta, på 45 kvadratmeter som vi besöker i Vallastaden, kostar strax över 2 miljoner kronor. Men frågan är om det verkligen är den här typen av bostäder som bostadsbristens Linköping behöver.

– Nej, vi bygger väldigt mycket men det som byggs är inte anpassat efter det behovet som finns. Nästa etapp i samhällsplaneringen måste ju vara att bygga så att människor har råd att bo, annars kommer vi att hamna i en situation där människor hyr sig fattiga, säger Muharrem Demirok (C) kommunalråd och vice ordf i samhällsbyggnadsnämnden i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vallastaden2017

Mer i ämnet