Lars Bjurström och Carina Flodman Andersson lämnar styrelsen i Gotlandshem. Foto: Patrik Widegren SVT

Vänsterpartiet lämnar Gotlandshems styrelse

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet lämnar Gotlandshems styrelse. Man gör det i protest mot att det allmännyttiga bostadsbolaget igår beslutade att sälja fler än 900 hyreslägenheter, och att alla styrelseledamöter förväntas vara lojala med beslutet.

Vänsterpartiet har länge varit kritiskt till att sälja delar av Gotlandshems bostadsbestånd. Totalt handlar det om 923 hyreslägenheter, huvuddelen av dem i Visby.

Partiet menar att hyresgästerna i de bostäder som säljs riskerar att få en otryggare situation och varnar för att köparna av fastigheterna kan påbörja renoveringar för att få upp hyrorna.

”Det ett stort beslut som är dåligt för Gotlandshem, dåligt för hyresgästerna och dåligt för alla gotlänningar”, skriver Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

”Skrämmer bara upp de boende”

– Jag är inte förvånad att de lämnar, de har hela haft uppfattningen att vi inte ska sälja lägenheterna till privata köpare utan att allmännyttan ska äga dem, säger Mats Ågren (S), ordförande i Gotlandshem.

– Men pratet om lyxrenoveringar är ogrundat, det skrämmer bara upp dem som bor i det här beståndet i onödan, säger Mats Ågren.

Måste vara lojala med besluten

Kvarteret Stäven 1 i Visby är ett av områdena som säljs. Foto: Patrik Widegren /SVT

Vänsterpartiet protesterar också mot att ledamöterna i Gotlandshems styrelse inte öppet kan vara kritiska mot beslutet utan måste vara lojala mot de beslut som styrelsens majoritet fattar, något som är inskrivet i styrelsens arbetsordning.

”Vi är övertygade om att ett allmännyttigt bostadsföretag mår bra av öppenhet och demokratisk diskussion”, skriver Vänsterpartiet.

”Finns politisk arena”

Men Gotlandshems ordförande menar att det finns flera möjligheter att framföra sina åsikter.

– Det kan man till exempel göra på styrelsemötena. Och nu ska affären upp i Regionfullmäktige innan den kan träda i kraft, där finns möjlighet till politisk diskussion. Så det saknas inte någon politisk arena för att diskutera frågan, säger Mats Ågren (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.