Vårdcentralen i Ödeshög. Arkivbild. Foto: Region Östergötland

Vårdcentral i Ödeshög anmäls som hälsofara

Uppdaterad
Publicerad

Den fysiska miljön på Ödeshögs vårdcentral blir på nytt en fråga för Arbetsmiljöverket. Skyddsombud inom Region Östergötland betraktar lokalerna som en stor hälsofara och gör nu en så kallad 6.6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

Vårdcentralens personal har i flera år klagat på bland annat allergiska symtom och hudbesvär, och regionens åtgärder döms ut som otillräckliga av skyddsombuden.

Skyddsombuden skriver i anmälan:

”Personal överväger om de kan fortsätta att arbeta på arbetsplatsen överhuvudtaget pga. de symtom och besvär man har. Många av de anställda har arbetat många år på vårdcentralen och har därför utsatts av olika ämnen under lång tid men även ganska ny personal har besvär.”

Lokalerna sanerades 2017

En stor sanering inleddes 2017 sedan fukt hade upptäckts, men efteråt visade en enkät att personalen mådde sämre. Ett av de senaste fynden är låga halter av kylvätska och lösningsmedel i luften.

I början på mars skyddsstoppades verksamheten, men åtgärden upphävdes då av Arbetsmiljöverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ödeshög

Mer i ämnet