Det handlar om hjälpa sig själv att vara här och nu, i nuet. Med hjälp av mindfulness så hjälper du ditt sinne att fokusera på det som finns och händer i stunden. Det kan till exempel handla om ett känna ett andetag.
– När vi drar iväg i våra tankar, eller drar iväg i sinnesupplevelser så kan mindfulness hjälpa oss att komma tillbaka till det fokus vi har valt, säger Bodil Heijbel, KBT-terapeut på vårdcentralen Wisby söder.
En tredjedel behöver hjälp
Den psykiska ohälsan ökar i samhället i alla åldrar. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik från 2018 så uppger 17 procent av befolkningen att man känner nedsatt psykiskt välbefinnande.
– Man räknar nästan med att var tredje person som söker primärvårdens hjälp behöver någon form av insats för sin psykiska hälsa, säger Lisbeth Axell, också hon KBT-terapeut på vårdcentralen. Ohälsan kan bero på flera saker tror hon.
– Jag tror att det är samhällsstressen i stort men också att vi söker alltmer stöd och hjälp utifrån. För familjerna ser inte likadana ut längre, det finns inte det stödet.
Vill fånga upp tidigt
Patienter som haft kontakt med de psykosociala teamen på regionens vårdcentraler erbjuds nu en enklare kurs i mindfulness. Tanken är att det kan vara ett sätt att hjälpa innan det går för långt.
– Ju tidigare vi kan hjälpa patientens behov, desto lättare är det att kunna hitta åtgärder, säger Lisbeth Axell.
– Det handlar ju kanske inte egentligen om att vi är sjuka utan att det är en obalans som vi lättare kan räta ut om vi inte går för länge med till exempel att sova dåligt eller sådana saker, säger Bodin Heijbel.
Vad är mindfulness?
Mindfulness är en meditationsteknik som bygger på att vara uppmärksam på det som händer just nu, i stunden. Det gör du med en nyfiken och accepterade inställning, det vill säga, utan att du värderar eller dömer det du upplever i nuet.
Mindfulness används ibland inom sjukvården för att öka förmågan att hantera:
- stress
- smärta
- sömnproblem
- psykiska besvär såsom ångest och depression.
Källa: Vårdguiden 1177