Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet hur blockaden har påverkat vården i Östergötland och om varför personal ändå behövt arbeta övertid genom att utföra skyddsarbete. Foto: Martin Klevelid/SVT

Vårdförbundets blockad kan få konsekvenser: ”Akutverksamhet måste prioriteras”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundets blockad mot övertidsarbete och nyanställningar är inne på sin fjärde dag. Blockaden påverkar 3500 av fackförbundets anställda i Östergötland som nu inte får jobba övertid. Om blockaden pågår en längre tid finns det risk för att det leder till konsekvenser för vården i Östergötland.

– Om det här drar ut på tiden är det klart att det kan få påverkan på tillgängligheten i vården, säger Jessica Frisk, vårddirektör på Regoin Östergötland.

Blockaden är nationell och omfattar barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor i hela Östergötland.

– Vi behöver ta hänsyn till att värna patientsäkerheten i första hand. Akutverksamhet måste prioriteras, säger Jessica Frisk.

Kritik från Vårdförbundet

Men personal har också beordrats att utföra skyddsarbete och på så sätt arbeta övertid trots blockaden, vilket nu möts av kritik från Vårdförbundet.

– Vi har fått in en stor mängd förhandlingar om skyddsarbete, det är inte alltid vi anser att det är fog för det utan det handlar om bemanningsbrist. Det bevisar att vården inte fungerar utan övertid just nu, säger Emma Klingvall, ordförande för Vårdförbundet i Östergötland.

Hör i klippet hur blockaden har påverkat vården i Östergötland och om varför personal har fått utföra skyddsarbete i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.