I andra vargtäta län har länsstyrelsen betalat ut bidrag för skyddsvästar till hund Foto: SVT

Vargrevir i Östergötland – jägare kan få bidrag till skyddsväst för hund

Uppdaterad
Publicerad

Inför älgjakten bjöd länsstyrelsen i Östergötland in jägare till möte om länets rovdjur. På mötet gavs också information om att ersättning kan betalas ut för skyddsväst till hund som jagar inom vargreviret.

– I andra vargtäta län har man lämnat ersättning. Men här är detta nytt och det handlar i första hand om jägare med hundar som rör sig i området där det revirmarkerande vargparet finns, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har fortsatt bevakning av vargreviret Långbogen, där två vuxna vargar fimades i slutet av augusti. Det finns inga tecken på att det finns valpar, uppger länsstyrelsen. Vargreviret ligger norr om Roxen.

Bidrag på 50 procent av kostnaden

Ersättningen från Länsstyrelsen gäller de skyddsvästar som Viltskadecenter rekommenderar och Länsstyrelsen ger ett bidrag på 50 procent av kostnaden till max 5 000 kronor.

Vilket skydd ger de här västarna?

– Ett visst skydd ger de, men det händer ju också att hundar träffar vargar utan att det händer någonting. Men de här västarna har ju testats inom vargtäta län, säger Mia Kjällander.

Vad kostar en väst?

– Priset ligger på runt 4 500 kronor, säger Mia Kjällander.

Flera ansökningar har kommit in

Vidare säger hon att bidraget också kan vara intressant för eftersöksjägare som har hundar och arbetar inom området.

Hur mycket pengar som finns avsatt vill hon inte gå in på, men redan nu har flera ansökningar kommit in.

– Ja vi har fått ett par stycken och har betalat ut bidrag, säger Mia Kjällander.

I andra vargtäta län har länsstyrelsen betalat ut bidrag för skyddsvästar till hund Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.