Vargskinn såldes utan tillstånd

Publicerad

Polisen på Gotland tog tolv stycken vargskinn i beslag från en säljare på medeltidsmarknaden i Visby i går. Nu har en anmälan om brott upprättats.

Vid lunchtid i går kontrollerade polisen ett marknadsstånd på medeltidsmarknaden efter att det inkommit tips om att det såldes skinn och andra delar från fridlysta djur. Där togs totalt tolv vargskinn i beslag och en anmälan mot den man som sålde varorna upprättades. Nu utreds saken närmare.

– Det är brottsligt att saluföra dessa varor utan tillstånd. Det är ett brott mot CITES, säger Hans Thulin, miljöbrottsutredare vid polisen i Visby och berättar att de tolv skinnen är värda omkring 40 000 kronor.

Brott mot CITES (Convention of International Trade in Endangered Species), konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter, är artskyddsbrott som lyder under brott mot miljöbalken enligt polisen. Säljaren har inte gripits utan får fortsätta sälja andra varor på marknaden men utredningen går vidare.

– Det är inte säkert att det var det sista tillslaget på medeltidsmarknaden. Vi har fått fler tips men det kan jag inte gå in närmare på nu, säger Hans Thulin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.