Se när ”ljuslågan” sätts på plats på det som kan vara världens största adventsljusstake. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nu sätts världens största adventsljusstake på plats

Publicerad

Idag monteras adventsljusstaken på Värmekyrkans tak i Norrköping.

Traditionen med ljusen på den gamla fabriksbyggnaden mitt i Industrilandskapet startade vid millennieskiftet och har blivit ett populärt landmärke som lyser upp staden i juletid.

Adventsljusstaken har en total höjd på 49,5 meter och det krävs två mobilkranar vid montering. Allt tyder på att den kan vara världens största adventsljusstake.

Foto: Mikko Lindskog/SVT

Fredagstradition bruten

Vid årets montering visade det sig att en av lampkonstruktionerna inte fungerade efter transporten till Värmekyrkan i Norrköping. Efter ett tag hade personal hämtat en ny lampsockel och själva upphissningen kunde börja.

I år har faktiskt en tradition i traditionen brutits för de som monterar det som ser ut som ljusens lågor. Tidigare har monteringen skett på fredagar och arbetsstyrkan har alltid börjat dagen med en räkmacka och efter väl förrättat värv avslutat med en plankstek. I år blir det alltså inte så.

Får lysa januari ut

Det första adventsljuset tänds söndagen den 3 december kl 16.00 och därefter ett nytt ljus varje adventssöndag fram till jul. Sedan får den traditionsenligt lysa fram till sista januari.

Foto: Christian Zetterdahl/ SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer