Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vätternvårdsförbundets miljöövervakning visar på förhöjda nivåer av PFAS i flera fiskarter, främst röding och abborre. Hör länsveterinär Pernilla Stridh berätta mer i videon. Foto: Janerik Henriksson/TT och SVT

Varningen: Vätternfisk kan medföra svårigheter att bli gravid

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna kring Vättern ger nu nya kostrekommendationer för fisk från Vättern. En undersökning visar förhöjda halter av miljögiftet PFAS.

Framför allt bör gravida, barn, ungdomar, ammande samt de kvinnor som vill bli med barn, inte äta fisken mer än två till tre gånger per år. Andra kan äta fisken tolv gånger per år.

PFAS hamnar i moderkaka och bröstmjölk

–Ju mer man får i sig under lång tid, desto högre halter får man ju själv i sig. Och man har sett att det här passerar över i moderkakan till foster och även över i bröstmjölk, säger Pernilla Stridh, länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland.

Kräftorna ätbara

Alla fiskarter som undersökts av Vätternvårdsförbundets miljöövervakningsprogram visade på förhöjda halter av PFAS. Främst rör det sig om abborre och röding. Den sistnämnda arten fanns redan lokala kostrekommendationer för, men nu gäller det alltså all Vätternfisk.

Kräftor från sjön ska vara okej att förtära. De ska dock kontrolleras närmare under sommaren.

Mer i ämnet i videon.

PFAS

PFAS (Per- och polyfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en grupp industriellt framställda kemikalier som har många användningsområden. PFAS som släpps ut i miljön kan till slut hamna i mat och dricksvatten, eftersom de i princip inte kan brytas ner.

De mängder av PFAS vi vanligtvis får i oss via mat och dricksvatten orsakar inte akuta hälsoproblem, men vissa PFAS-ämnen lagras länge i kroppen. Om man får i sig PFAS under lång tid skulle det kunna påverka hälsan. Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av dessa ämnen, framför allt innan man får barn.

Källa: Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.