• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Foto: Privat/ Emma-Sofia Olsson/ TT

Kindapolitiker: ”För vår del behöver vi ett kontor”

Publicerad

Arbetsförmedlingen varslar 4 500 personer. I Östergötland finns det mindre arbetsförmedlingar i Kinda och Åvidaberg. I Ödeshög, Söderköping, Vadstena och Boxholm har förmedlingarna lagts ned.

Fortfarande är det oklart hur Östergötland kommer drabbas men Ulf Johansson (S), vice ordförande i bildningsnämnden i Kinda kommun tycker att Arbetsförmedlingens insatser är viktiga i kommunen.

– Det är bekymmersamt för det är fortfarande en stor grupp som är i behov Arbetsförmedlingen och insatser. Jag tror inte på att lösningen är att lägga ut på privata entreprenörer som man gjort tidigare. Då såg man ju kaoset med det med lotsar och andra företag. Det blev en marknad som inte fungerade.

I Kinda kommun är kontoret öppet en gång i veckan, men Ulf Johansson ser ändå förmedlingen som en stor fördel.

– Det är en bit till Linköping och det försvårar ju och ställer till det för de invånare som behöver hjälpen – helt klart. Det är en rättighetsfråga som skulle drabba en hel del människor.

Och lösningen tror han finns i att skapa ett tydligare uppdrag.

– Ett enklare reglemente. Man byter fot hela tiden kring vad som gäller nu och vad som ska gälla sen. Man måste ha ett tätare samarbete med näringsliv, kommuner och offentlig sektor.

Skulle slå hårt mot Åtvidaberg

I Åtvidaberg tycker man att det är för tidigt att säga hur kommunen skulle påverkas av en nedlagd arbetsförmedling.

– Det är klart att det kan komma att bli konsekvenser för Åtvidaberg och Arbetsförmedlingen, men om det inte är Arbetsförmedlingen så kommer det bli någon privat aktör som kommer gå in och jobba på marknaden också. Men såklart mot den lokala arbetsförmedlingen skulle det slå hårt, säger Thomas Lidberg (S), kommunalråd, Åtvidabergs kommun. 

Hur ser du på en eventuell privatisering?

– Det är väl bra med både och. Jag tror att det kanske är dags för någon slags förändring men jag tror inte att man bara kan lägga ut det här på det privata näringslivet, säger Thomas Lidberg.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer