Länsstyrelsens naturvårdsförvaltare Mikael Burgman visar granbarkborrens framfart i klippet ovan. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Värsta angreppen av granbarkborre på år och dag

Uppdaterad
Publicerad

En mycket liten insekt har ställt till det både för skogsägarna och de som ska se till att det finns gammal skog kvar.

– Det här var en fullt frisk, mycket vital 150-årig granskog i somras, säger Mikael Burgman, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen i Östergötland

Svt Öst har varit med i ett av de större naturreservaten i länet, det 100 hektar stora Hälla-reservatet i Söderköpings kommun.

Söderköping

– Jag blir alldeles ledsen när jag ser hur de dött och tappat barken.

Den halvcentimeter långa, åttatandade granbarkborren fick en fantastisk sommar och kunde föröka sig i tre omgångar istället för en.

Nu vill länsstyrelsen se hur stora skadorna blivit och inventerar nu 80 naturreservat i länet, som har mycket granskog och höga gran-naturvärden. De vill kolla hur hårt åtgångna de riktigt gamla granskogarna blivit – de som skulle fått stå kvar.

Se hur barkborrarna kan få barken att ramla av i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet