Foto: Ulf Larsson/SVT

Vattennivån i Vättern nära rekordnivå

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen var vattennivån i Vättern under morgonen 88,86 meter över havet och det är nära det högsta mätvärdet sedan 1986. Då var nivån 88, 88 meter över havet.

– Nivån är inte rekordhög, men de dagliga mätvärdena för Vättern är lite luriga. Vi mäter bara nivån i Motala, enligt vattendomen. Är det hård västlig vind påverkar det mätningarna, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef vattenkraft hos Tekniska verken.

Ett högt vattenstånd påverkar dock avtappningen som också den är osedvanligt hög. Vattenmassorna rinner sedan via Motala ström ner mot Roxen som får 50 procent av sitt tillflöde därifrån.

Kan minska avtappningen

Även i södra delen av sjön är vattennivåerna höga vilket lett till översvämning i Jönköping. Där har vattenståndet varit högt sedan i höstas och det har sedan hållit i sig.

– Snön som föll för en vecka sedan gav ny skjuts, men vi har kunnat backa vår avtappning jämfört med för en månad sedan. Nu avdunstar en del och växtlighet tar också upp vatten, säger Ola Palmquist.

Om det inte kommer rejäla skyfall den närmsta tiden kommer nivåerna sjunka.

– Och vårfloden är i princip överstökad.

Se bilder från Jönköping i klippet nedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera platser i Jönköping hotas av långvarig översvämning. Se bilder från olika drabbade områden i Jönköping. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.