Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattentäkten vid Langs hage i Visby kommer att kopplas bort. Men allmänheten måste fortfarande koka dricksvattnet. Foto: Patrik Widegren/SVT

Vattentäkt i Visby stängs – kan vara orsak till bakterieproblem

Uppdaterad
Publicerad

Efter omfattande provtagningar så har nu den troliga källan till dricksvattenproblemet på Gotland ringats in. Det är en grundvattentäkt i Visby som har höga halter av bakterien clostridium.

Halterna i vattentäkten Langs Hage är dubblerade jämfört med andra platser och nu fortsätter sökandet efter själva orsaken. Under tiden kommer vattentäkten att stängas av.

– Vi räknar med att få onsdagens provsvar under fredagen och då kommer vi att gå vidare med vår plan kring Langs Hage. Den här årstiden klarar vi att leverera en tillräcklig mängd vatten utan den här täkten, säger regionens VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson, i ett pressmeddelande.

Samtidigt uppmanar hon allmänheten, även de som inte bor i Visby, att fortsätta koka vattnet.

– Nu ska man inte dra slutsatsen att detta inte berör en längre. Alla i de berörda områdena är en del av samma nät och ska därför fortsätta koka vattnet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.