Foto: TT

Vattnet otjänligt i Ågelsjön

Uppdaterad
Publicerad

I Ågelsjön strax norr om Norrköping är vattnet otjänligt. Det visar Havs- och vattenmyndighetens prover som togs den 17:e juli.

En av Norrköpings populäraste badsjöar har nu blivit dömd med otjänligt vatten. Det är förhöjda nivåer av bakterien enterokocker som gör vattnet i Ågelsjön otjänligt. Det finns också en risk att andra mikroorganismer förekommer.

– Ja, vi tog ett vattenprov den 17 juli som då visade att vattnet var otjänligt. Jag är ingen expert på det här men jag skulle gissa på att det beror på klimatet, säger Fredrik Reimander, anläggningsstrateg för kultur och fritid i Norrköping.

Kan bli sjuk

Att vattnet i en badsjö är otjänligt betyder att badande människor och barn kan bli sjuka vid exempelvis en kallsup. Men att bada med försiktighet och utan att svälja vattnet ska inte vara någon större fara. Varken kommunen eller Havs- och vattenmyndigheten avråder ännu från bad i sjön helt, utan inväntar svar från ännu en provtagning.

– Vi kommer att ta ett nytt prov imorgon och förhoppningsvis får vi svar i slutet av den här veckan. Om vattnet då fortfarande visar sig vara otjänligt får vi lov att stänga badet, säger Fredrik Reimander.

Under den period som Havs-och vattenmyndigheten har redovisat prover tagna i sjön, sedan 2014, har den inte fått några anmärkningar. Den första anmärkningen kom i juli i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.